I mine kropsterapeutiske behandlinger arbejder jeg ud fra den nyeste smertevidenskab, der kaldes den bio-psyko-sociale smertemodel, der efterhånden er ved at markere sig som den primære smertemodel i den vestlige verden.
Den adskiller sig på afgørende vis fra den tidligere smertevidenskab, der er kendt som den biomekaniske smertemodel. De to smertemodeller har forskellige tilgange til, og perspektiver på, såvel forståelse som behandlingen af smerte.
Den biomekaniske smertemodel fokuserer primært på fysiske årsager til smerte, såsom vævsskade, strukturelle afvigelser og mekaniske dysfunktioner. Ifølge denne model er smerte ofte et direkte resultat af en skade eller overbelastning af væv eller led, og derfor sættes der ofte et lighedstegn mellem skadens alvor og smertens intensitet.
Når man behandler baseret på den biomekaniske model forsøger man gennem forskellige teknikker at behandle på de underliggende årsager fx en skæv hofte eller en spændt muskel. Her vil målet være at genoprette i forhold til, hvad der betragtes som “normalen” i forhold til funktion og bevægelse i det område, der er smerteramt.
Den bio-psyko-sociale-smertemodel anerkender til fulde de rent biomekaniske årsager til smerte, men anerkender samtidigt vigtigheden af psykologiske og sociale faktorer i smerteoplevelsen.
Ifølge denne model er smerte et resultat af en kompleks interaktion mellem biologiske, psykologiske og sociale faktorer som stress, angst, depression, sociale relationer, forventninger og kulturelle baggrunde. Disse faktorer kan forstærke eller mindske smerteoplevelsen og spiller derfor en afgørende rolle i smertehåndteringen.
I modsætning til den biomekaniske tilgang, sættes der ikke lighedstegn mellem smerte og skade og man anser langt de fleste skævheder som naturligheder frem for afvigelser, og har en generel tillid til, at kroppen selv evner at kompensere for disse over tid.
Behandlingsstrategier baseret på den biopsyko-sociale model omfatter ofte en tilgang, hvor man både arbejder med de fysiske, psykologiske og sociale aspekter af smerte. Dette kan i kropsterapeutiske sammenhænge omfatte en kombination af kemiske manipulationer gennem den kost vi indtager, søvn, manuel behandling, fysiske øvelser, kognitiv adfærdsterapi, personlig udvikling, meditation og åndedrætsøvelser for blot at nævne nogle.